Ova web stranica koristi tehnologiju kolačića (eng. Cookies) da bi ispravno prikazivala sadržaj.
Korištenjem stranice slažete se sa korištenjem tehnologije kolačića.

KUD "Fijolica" Orehovica

U vremenu od 9. do 15. kolovoza 2018. godine KUD „Fijolica“ Orehovica sudjelovao je na 24. festivalu „BALKAN FOLK FEST 2018“. Festival se održao u Varni u Bugarskoj. Boravili smo u najpoznatijem turističkom centru Bugarske – Zlatnim pjascima. Smješteni su u općini Varna i morska su prijestonica Bugarske – biser Crnog mora. Nastup KUD-a održao se 13. kolovoza, gdje smo predstavljali Međimursku županiju i naravno Republiku Hrvatsku. Predstavili smo se s dva spleta. Prikazan je izvorni i koreografirani splet međimurskih pjesama i plesova. Dobili smo diplomu i Zlatnu plaketu festivala, te oduševili publiku i druge sudionike.

Put je započeo 8. kolovoza u kasnim večernjim satima. Usput smo razgledali Niš u Srbiji i prespavali u Dimitrovgradu, gradiću na granici s Bugraskom. Na putu prema Varni zaustavili smo se u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. Sofijom nas je proveo naš bivši sumještanin Ivan Obadić, koji tamo živi i radi. Posjetili smo sve značajnije objekte. Sofija je lijep i zanimljiv grad. Nakon razgledavanja i dobre okrijepe krenuli smo dalje prema Varni. Tamo smo proveli tri prekrasna dana uz druženje, odmor, zabavu i kupanje u Crnom moru. Tih dana more je bilo poprilično valovito što je bio poseban doživljaj.

Tijekom boravka u Bugarskoj, članovi i prijatelji KUD-a, uz predstavljanje svoje tradicije, imali su priliku upoznati prošlost, kulturu, prirodne ljepote, gostoljubivost i jednostavnost bugarskog naroda. Sklopljena su nova poznanstva i uspostavljeni kontakti za suradnju i možda neka nova gostovanja.

Na povratku iz Bugarske posjetili smo Beograd te razgledali grad. Iako umorni, posjetili smo dosta destinacija: Hram sv. Save, Kalemegdan, Kuću cvijeća i dr. Ovo putovanje bio je poseban doživljaj i za desetak naših mlađih članova. Svi smo se vratili kućama s mnogo doživljaja, događaja i puno novih informacija. Bio je to zaista prekrasan i izdašan izlet pun dojmova.

Djelovanje našeg Kulturno umjetničkog društva Fijolica seže u daleke pedesete godine prošlog stoljeća. Začetak rada vezan je uz poslijeratno razdoblje i osnivanje crkvenog zbora. Pod vodstvom Branka Sušeca, društvo danas okuplja četrdesetak aktivnih članova u tamburaškoj, folklornoj i dramskoj sekciji.

Društvo se trudi svojim djelovanjem okupljati mještane s područja općine s ciljem očuvanja lokalne tradicije i narodnih običaja. Jedna od naših stalnih aktivnosti je i tradicionalna „štefanjska“ priredba koju KUD „Fijolica“ svake godine priprema kao blagdanski dar za sumještane. U nedjelju 26. prosinca 2010. u prostorijama društvenog doma u Orehovici održana je tradicionalna „štefanjska“ priredba Kulturno-umjetničkog društva „Fijolica“.

Pred prepunom dvoranom društvenog doma u Orehovici KUD-u „Fijolica“ pridružili su se gosti KUD „Juraj Lončarić“ iz Hrženice, Crkveni zbor župe Majke Božje Fatimske Orehovica i učenici Osnovne škole Orehovica koji su zajedno sa članovima KUD „Fijolica“ pjesmom, plesom i glazbom razveselili svoje goste i čestitali im sretan Božić i uspješnu Novu godinu. Prošle godine sudjelovali smo na Smotri međimurskog folklora u Donjoj Dubravi čija je glavna zadaća bila kako očuvati raskoš i ljepotu baštine naše sredine od zaborava.

Budući da je društvo aktivno po pitanju nastupa i gostovanja, te kako bi poboljšali svoje djelovanje i potaknuli mještane da nam se pridruže, odvojena su sredstva za šivanje novih narodnih nošnja, izradu čizama i kupnju novih tamburica.


 Štefanjska božićna priredba KUD-a "Fijolica" u dvorani OŠ Orehovica

Uredovno vrijeme

Ponedjeljak
   07:00 - 15:00 h
Utorak
   07:00 - 15:00 h
Srijeda
   07:00 - 16:00 h
Četvrtak
   07:00 - 15:00 h
Petak
   07:00 - 14:00 h
Vikendom i praznicima
   Općinski ured ne radi

Općinski imenik

Općina Orehovica
Tel.: 040/635-275
Fax.: 040/636-039
OIB: 99677841113
Adresa: Čakovečka 9
E-mail adresa:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Općinski načelnik
040/636-040

Osnovna Škola Orehovica
040/635-020

Područna Škola Podbrest
040/620-205

Ambulanta - Dom zdravlja
040/635-130

Stomatološka ordinacija
099/2873-355

Poštanski ured Orehovica
040/635-504

Projekt FINOTEKA

finoteka

Pjesma Revica